BOOK NOW
JA / EN

Architecture

Our exterior has been left unchanged, to fit with the surrounding, unchanging townscape.
Take just one step inside, and you are greeted by a vast, pure white space.

Our buildings, painted in a uniform white, are made of differently textured materials like stone, wood, and plaster, producing an interplay of light and shadow that gives rise to a variety of different appearances as time passes.

Design CASE-REAL KOICHI FUTATSUMATA /Spatial・product designer

Designer. Futatsumata is the representative director of “CASE-REAL” focusing on spacial design, and “KOICHI FUTATSUMATA STUDIO” which specializes in product design. He is based in Fukuoka and Tokyo working internationally with variety of works including architectures, interiors, furniture and products. The recent works are “DDD HOTEL”, “AESOP SHINJUKU”, “CHALET W”, “KIULU BENCH / Artek” and others. Also, his work “22” have been added to the permanent collection at San Francisco Museum of Modern Art. The visiting professor of Kobe Design University from 2021.

Message
SHIROI RYO was born as the lodgings, converted from long-unused old-style houses, for the staff of Restaurant Il Vento, a display piece at the 2010 Setouchi Triennale art festival created by Tobias Rehberger. The project focused on how to tackle the increasing numbers of empty houses on the island resulting from its declining population, and how to bring new facilities into the location without affecting the view of the townscape, which has remained unchanged for decades.

As a result, the space was reborn as SHIROI RYO, retaining its street-facing exterior from before its renewal, while the interior was renovated in white. The plan was to refresh the materials of the exterior walls and roof while maintaining an appearance close to the original, such that, from the outside, one would never notice anything had changed.
Conversely, the appearance of the interiors and courtyard were changed, built up of various delicate white materials (trees, stones, plaster, etc.). With its large, white terrace that connects to the lounge, the small central courtyard became a spot overflowing with a feeling of openness.

In Japan, white is considered a sacred color, not only a symbol of newness, but also suggesting purity, innocence, and peace. With our plan, we felt that by producing a change in the atmospheres of the exterior and interior, we would offer a comfortable contrast between old and new.
Finally, after the space had fulfilled its purpose as staff lodgings, the originally three-bedroom space was repurposed so that the entire building could be used as a lodging facility. However, the space still inherits the plan’s original ideas.